Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Βαλσαμικά ξύδια με σιρόπι φρούτων




Το πετιμέζι το γνωρίζουμε όλοι. 
Είναι μούστος από σταφύλια ή από σύκα που τον βράζουμε μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο σιρόπι. Το αποθηκεύουμε και το χρησιμοποιούμε κυρίως σε γλυκά ..

Πετιμέζια όμως μπορούμε να κάνουμε και από άλλα φρούτα .. Ψάχνοντας , βρήκα στην ιστοσελίδα Pontos gr πως οι κάτοικοι της περιοχής φτιάχνουν πετιμέζι εκτός από σταφύλια , πετιμέζια με κυδώνια, αχλάδια, βατόμουρα και πολλά άλλα …..γράφει η ιστοσελίδα: 

 «Το ενδιαφέρον μάλιστα της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής του Πόντου προτιμούν να καταναλώνουν τα διάφορα είδη πετιμεζιού, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, θεωρώντας μάλιστα ότι έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.» 

 Ίσως πουν μερικοί πως είναι χρονοβόρα η διαδικασία για ένα σιρόπι που θα το χρησιμοποιήσουν αραιά και που , και αν τον χρησιμοποιήσουν. Δεν είναι όσο φαίνεται .Αντίθετα είναι παιχνιδάκι . 
Εδώ σας γράφω πως κάνουμε μούστο ή πετιμέζι στην δική μας μικρή κουζίνα. 
Η αλήθεια είναι πως κι εγώ εκτός από ορισμένα γλυκά που έκανα με το πετιμέζι , όπως μουστοκούλουρα , μουσταλευριά , ή λουκουμάδες και τηγανίτες στις οποίες το έβαζα αντί μελιού, το υπόλοιπο το φύλαγα σαν σιρόπι για τον βήχα … και τέλος .. 

Μέχρι που βλέποντας τώρα τελευταία πως δεν υπάρχει συνταγή μαγειρικής που να μην περιέχει κάποιο μπαλσάμικο με άρωμα φρούτου σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ εύκολο να φτιαχτεί στο σπίτι ανακατεύοντας ξύδι με πετιμέζι . 
Και ω του θαύματος πέτυχε.. προς το παρόν μπαλσάμικο σταφυλιού. 
Τις αναλογίες τις βρίσκουμε μόνοι μας ανάλογα πόσο γλυκό ή πηχτό θέλουμε το τελικό υλικό μας. Εγώ έβαλα ένα μέρος πετιμέζι και λίγο λιγότερο ξύδι .( γιατί το ξύδι μου είναι δυνατό ) 
Το πιάτο που το έβαλα είναι μανιτάρια λεμονάτα με ρύζι .. 




Και ναι ! Έχω μπαλσάμικο σταφυλιού δικής μου παραγωγής .. Ανυπομονώ να ρθεί το καλοκαίρι για να δοκιμάσω και με άλλα φρούτα.. Κυρίως με σύκα .. πετιμέζι που στη Μυτιλήνη το λένε νομίζω βράσμα

2 σχόλια:

Ευαγγελία Βλασσοπούλου είπε...

πόσο τέλεια ιδέα. έχω πετύχει κάποια σε σούπερ μάρκετ αλλά το να τα φτιάξουμε μόνες μας με εξιτάρει

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Με αφορμή το σχόλιό σου Ευαγγελία , πρόσεξα πως κάτι έχω ξεχάσει να γράψω στην ανάρτηση σχετικά με τα ξύδια του σούπερ μάρκετ που έχουν την επιγραφή Balsamico .

Όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν , το αυθεντικό βαλσάμικο ξύδι ωριμάζει για τουλάχιστον 6 έτη και κατά προτίμηση για 12, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαδικασία ωρίμανσής του διαρκεί πολύ περισσότερα έτη, φτάνοντας έως και 150! Αυτό κάνει την τιμή του απαγορευτική για τα ελληνικά νοικοκυριά ..

Κατόπιν τούτου καταλαβαίνουμε ότι τα ξύδια βαλσάμικο καθώς και οι λεγόμενες "κρέμες βαλσάμικου " με διάφορα αρώματα, δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που μπορούμε να φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι μας και με τελείως αγνά υλικά ..